Serie om hustyper: 1930’er villaer

Gentofte Kommune er fyldt med klassiske villaer bygget i 1930’erne, og populariteten er stigende med deres funkisarkitektur og nye energiløsninger.

Vi kender alle sammen til det at træde ind i et hus og med det samme genkende et hjem med sjæl, charme, hvor væggene emmer af historie. I Gentofte Kommune blev der bygget mange villaer i 1930’erne, som i dag står som fine eksempler på en epoke i dansk arkitektur og boligdesign.
Fælles for dem er, at de er bygget med omhu og kvalitetsprodukter, og derfor i dag fremstår som gedigene og klassiske byhuse. Disse ejendomme er i dag også populære for deres bevarelse af husets oprindelige sjæl, og det genkendes først og fremmest i de danske håndværksmæssige værdier og kvaliteter.

Hvad kendetegner en 1930’er villa?
Villaer fra 1930’erne frem til 1950’erne indeholder følgende hustyper: murermestervillaer, patriciervillaer, funkisvillaer og bungalows. Der er også blevet bygget flere ejendomme, som har kombineret disse stile.

Arkitekturen er inspireret af funktionalismen, hvor formålet var at skabe en enkel bolig med rene linjer.

Villaernes indretning er styret af løsninger, der tilgodeser den daglige brug af huset og fremfor alt den æstetiske fremtoning.
Fælles for deres indretningsstil er, at de enten har fyrretræ plankegulve eller egetræ sillebensparketgulve. Er du indehaver eller sælger af en 1930 villa, vil du opleve at køberne elsker detaljer, som radiatorskjulere, franske døre, stuklofter, paneler, fyldningsdøre mv. Så hvis man påtænker renovering eller indretningsdesign, så sørg endelig for at bevare disse karaktertræk og detaljer ved villaen.

Let at energioptimere ældre villaer
I Gentofte er ejendommene nemme at energioptimere, da det meste af Gentofte Kommune har fjernvarme, og der er meget få ejendomme tilbage, som har oliefyr. Derudover kan de fleste ejendomme fra 1930’erne hulmurs isoleres, da de er bygget med dobbelt mur. Tagene, som ikke er skiftet, rammer snart 100 år og her er der også mulighed for at energioptimere med yderligere isolering. Derudover er der flere, som bevarer de gamle vinduer evt. gamle sprossede vinduer. Her kan en løsning være at sætte forsatsvinduer på med energiglas i den gamle stil.

Efterspørgsel på 1930’er villaernes nostalgi
Hos Bjørn & Frederiksen oplever vi det som en klar gennemgående trend, at det stilrene vinder frem og der er stadig flere købere som søger noget mere originalt – men også personligt og historisk.

1930’er villaerne kan nemt opdateres til en moderne familie med nyt køkken og en tidssvarende indretning, uden at man overtrumfer de klassiske træk ved denne hustype.

Formår man at bevare stilen og det historiske i renovering og energieffektivisering af villaen, kan man som sælger opnå de højeste priser. Det  er vores klare anbefaling til alle boligejere at sætte ejendommen i stand med respekt for husets alder og stil.